Volwassenen (18+)

Printvriendelijke versie

Welkom in Academie middelbaar voor volwassenen!


Van basisvaardigheden naar het inslaan van je eigen weg

 

Volwassenen (18+) kunnen bij hun inschrijving kiezen uit twee opties binnen onze afdeling Beeldende Kunst. Elk met zijn eigen kenmerken en aanpak. Ervaring of vooropleiding is niet vereist voor deze groepslessen.
Iedere optie heeft 1 wekelijks lesmoment van 4 aaneensluitende lesuren.

Beeldlab Volwassenen - Optie Beeldende en Audiovisuele kunsten
Zet je je eerste stappen in de beeldende kunst? Of ben je een ervaren kunstenaar, die graag wil kennismaken met nieuwe technieken en materialen? Dan kan je terecht in ons atelier Beeldende en Audiovisuele kunsten.

In de lessen gaat experiment hand in hand met uitdiepende instructies, zodat de creatievelingen van elk niveau een leerwinst boeken.
Aanvankelijk wordt er bij het creëren veel gesteund op waarneming, voorbeelden uit de beeldende kunst en foto’s. Wanneer je deze basisvaardigheden beheerst, kan je in de vervolgopdrachten de opgedane kennis toepassen en proberen meer je eigen weg in te slaan.

De materialen die tijdens de lessen aan bod komen, zijn oa. grafietpotlood, acrylverf, pastelkrijt, aquarel, pen en inkt. Ook kan je er kennismaken met druktechnieken en keramiek.

Deze materialen worden toegepast binnen uiteenlopende thema’s, zoals portret, perspectief, figuren en silhouetten, stilleven, reproductie- en kopieertechnieken, compositie of landschappen.

Beeldlab Volwassenen  - Optie Tekenkunst
Tekenkunst wordt weleens omschreven als de moeder van alle beeldende kunsten. Of je nu schildert, schetst, tekent of etst, iedereen wordt geconfronteerd met het onvermogen om bepaalde elementen op een boeiende manier op z’n blad te krijgen.

In het atelier Tekenkunst gaan we met zogenaamde droge materialen en inkt aan de slag. Er wordt dus volop geoefend en geëxperimenteerd met o.a. grafiet, houtskool, diverse krijtsoorten,  inkttekeningen en wassingen met uiteenlopende materialen. 
Elke opdracht start met een andere invalshoek om meer variëteit binnen je werk te brengen.
Veel uiteindelijke werken vertrekken vanuit een concrete waarnemingstechniek. Dit kan naar foto, stilleven of model zijn.

In vergelijking met de optie Beeldende en Audiovisuele kunsten zijn de diverse opdrachten meer aan elkaar verwant en is er een mogelijkheid tot een langere uitwerking, een complexere techniek en een meer grondige waarneming. Zo is er ruimte om dieper in te gaan op fundamentele zaken, zoals waarneming, proporties, compositie, perspectief en anatomie om je als kunstenaar te voorzien van een solide basis, die inzetbaar is in alle kunstdomeinen.

 

Hoe ziet het praktisch eruit?

Je kiest bij je inschrijving voor 1 lesmoment:
De lessen voor Optie Tekenkunst
 vinden plaats op woensdagavond telkens van 18.30 u tot 21.50 u.
De lessen voor Optie Beeldende en Audiovisuele kunst vinden plaats op donderdagavond telkens van 19.00 u tot 22.20 u.
Geen les in de weken van schoolvakanties.

Beeldatelier volwassenen wordt momenteel enkel in Maaseik aangeboden.

Inschrijven kan vanaf 18+ jaar. Jongere kunstenaars verwijzen we graag naar Jongeren (12+).

Iedereen is verplicht een kleine selectie basismateriaal aan te kopen. Deze lijst volgt in september.
In de loop van het schooljaar worden bijkomende materialen behandeld.
Wij voorzien hier begeleiding en adviezen i.v.m. eventuele aankopen, al kan er altijd klasmateriaal geleend worden naargelang de beschikbaarheid.

Tijdens de maand september kan je 1 proefles volgen.
Inschrijven kan bij voorkeur online of op het secretariaat van de betreffende afdeling tot uiterlijk 30 september.

 

Wie zijn de leerkrachten?

Chris Vosters